Buckhorn Materials develops greenfield site and community goodwill

| Published on July 22, 2014

Whether it’s a customer, vendor, or MSHA inspector, the entrance to Buckhorn Materials, LLC’s Lynches River Quarry in Jefferson, S.C., indicates that it is a well run and maintained site.

Whether it’s a customer, vendor, or MSHA inspector, the entrance to Buckhorn Materials, LLC’s Lynches River Quarry in Jefferson, S.C., indicates that it is a well run and maintained site.

When Buckhorn Materials, LLC permitted the greenfield site that eventually became Lynches River Quarry in 2007, it encountered some community opposition, despite its rural location. “Once we had the permit, we wanted to show the community that we could blend in and not be a disturbance or an eyesore,” says Richard Moses, general manager. “Our intent was to show the community that…we could have a positive impact in the surrounding area both aesthetically and economically.”

As it developed plans for the entrance, Moses worked with a designer to incorporate the owner’s passion for deer hunting by using antlers in the logo that appears on the entrance sign and the front gate. “The goal was to make it look like either a subdivision or an upscale hunting lodge,” he says. “We used the woods, the sign, and the rock from the mine. We had some small rip rap that we used for the columns, and we hired a very large masonry contractor in this area who built the columns for us. The caps are made from granite from a nearby site that is very similar to ours.”

A 2,500-foot-long berm that is approximately 60 to 70 feet high screens the plant as the road leading to the operation curves its way from the nearby highway to the river where the pit is located. The berm has a 3:1 slope on the outside and has been passed over with a dozer and seeded to attractively screen the operation. A 50-foot undisturbed buffer of large pine trees was also left in place for screening.

In addition, the quarry has a large landscaped area near the office and scalehouse, as well as a trailer that serves as the employee break room. Customers passing across the scales enjoy the view of the large landscaped area and are treated to an aesthetic presentation as they leave the plant, similar to the one they have as they arrive.

“We keep the roads clean. We keep the dust down with water trucks. We keep our boneyard neat,” Moses says. “The community is glad we are here, and we have not had one complaint in our seven years of operation.”

While many operators focus on first impressions, this site also takes care with final impressions. A large landscaped area between the scalehouse and the operation is one of the last sights customers see as they drive across the scale and leave the site.

While many operators focus on first impressions, this site also takes care with final impressions. A large landscaped area between the scalehouse and the operation is one of the last sights customers see as they drive across the scale and leave the site.

 

advertisement
comments powered by Disqus

SUBSCRIBE & FOLLOW

advertisement

TWITTER

FACEBOOK

BLOG

advertisement
advertisement
advertisement